Een tennisarm, ook bekend als laterale epicondylitis, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak veroorzaakt aan de buitenzijde van de elleboog. Deze aandoening kan het moeilijk maken om comfortabel te slapen, vooral voor mensen die graag op hun zij slapen. In dit artikel zullen we enkele tips en behandelingen bespreken om een goede nachtrust te bevorderen, zelfs met een tennisarm.

Wat is een Tennisarm?

Een tennisarm ontstaat meestal door overbelasting van de pezen die de onderarmspieren aanhechten aan de buitenste elleboogknobbel. Herhaalde bewegingen, zoals het herhaaldelijk slaan van een tennisbal met een racket, kunnen leiden tot irritatie en ontsteking van deze pezen, wat resulteert in pijn en stijfheid in de elleboog.

Tips voor Slapen met een Tennisarm

1. Gebruik een Elleboogbrace

Een elleboogbrace kan helpen om de elleboog te ondersteunen en te stabiliseren tijdens het slapen. Dit kan de druk op de geblesseerde pezen verminderen en pijn verminderen. Kies een brace die comfortabel zit en de juiste ondersteuning biedt zonder te strak te zijn.

2. Probeer een Andere Slaaphouding

Als slapen op je zij pijnlijk is vanwege je tennisarm, probeer dan van slaaphouding te veranderen. Slapen op je rug met een kussen onder je knieën kan de druk op je elleboog verminderen en de pijn verlichten. Experimenteer met verschillende slaaphoudingen om te zien wat voor jou het meest comfortabel is.

3. Gebruik Kussens voor Ondersteuning

Plaats kussens rond je lichaam om extra ondersteuning te bieden aan je elleboog en arm tijdens het slapen. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je arm om te voorkomen dat deze op een ongemakkelijke manier wordt gedraaid of gestrekt tijdens de nacht.

4. Vermijd Zware Belasting

Vermijd het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van activiteiten die de pijn in je tennisarm kunnen verergeren, vooral vlak voor het slapengaan. Geef je arm de kans om te rusten en te herstellen gedurende de nacht.

Behandelingen voor een Tennisarm

1. Rust en Ontspanning

Geef je arm voldoende rust en vermijd activiteiten die de pijn verergeren. Probeer je elleboog zoveel mogelijk te ontlasten en vermijd herhaalde bewegingen die de aandoening kunnen verergeren.

2. Koude- en Warmtetherapie

Gebruik koude compressen om zwelling en ontsteking te verminderen in de eerste paar dagen na het optreden van de symptomen. Later kunt u warmtetherapie gebruiken om de bloedcirculatie te verbeteren en spierspanning te verminderen.

3. Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan oefeningen en technieken aanbevelen om de kracht en flexibiliteit van de spieren rondom de elleboog te verbeteren. Dit kan helpen om de symptomen van een tennisarm te verminderen en het herstelproces te versnellen.

4. Medicatie

Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen. Raadpleeg altijd een arts voordat u medicatie gebruikt, vooral als u andere medische aandoeningen heeft of andere medicijnen gebruikt.

Conclusie

Hoewel een tennisarm slapen wat moeilijker kan maken, zijn er verschillende tips en behandelingen die kunnen helpen om een goede nachtrust te bevorderen. Het gebruik van een elleboogbrace, het aanpassen van je slaaphouding, het gebruik van kussens voor ondersteuning en het vermijden van zware belasting kunnen allemaal bijdragen aan een comfortabele nachtrust, zelfs met een tennisarm. Het is echter belangrijk om de symptomen serieus te nemen en indien nodig medische hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen.