Snurken is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen de slaper kan be´nvloeden, maar ook degenen in de nabijheid. Een veelvoorkomend bijverschijnsel van snurken is keelpijn. In deze tekst zullen we de oorzaken van snurken en de resulterende keelpijn bespreken, evenals enkele tips voor verlichting.

Oorzaken van Snurken

Snurken treedt op wanneer de luchtstroom belemmerd wordt tijdens het ademen tijdens de slaap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Verminderde Spiertonus: Wanneer de spieren in de keel en het gehemelte ontspannen tijdens de slaap, kan het de luchtweg vernauwen en snurken veroorzaken.
 • Overgewicht: Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de luchtwegen, wat het risico op snurken vergroot.
 • Alcohol en Kalmerende Middelen: Het gebruik van alcohol en kalmerende middelen kan de spieren in de keel verslappen, wat snurken kan veroorzaken.
 • Anatomische Kenmerken: Sommige anatomische kenmerken, zoals een grote tong of amandelen, kunnen de luchtwegen belemmeren en snurken veroorzaken.
 • Allergieën en Verstopte Neus: Allergieën of een verstopte neus kunnen de luchtstroom belemmeren en snurken veroorzaken.

Verband tussen Snurken en Keelpijn

Snurken zelf kan keelpijn veroorzaken omdat het de keelspieren kan overbelasten. Bovendien kan het droge lucht inademen tijdens het snurken de slijmvliezen in de keel uitdrogen, wat kan leiden tot irritatie en keelpijn.

Tips voor Verlichting van Snurken en Keelpijn

Als snurken en keelpijn een probleem zijn, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om verlichting te vinden:

 1. Gewichtsbeheersing: Als overgewicht een factor is, kan afvallen helpen om de druk op de luchtwegen te verminderen.
 2. Verander je Slaaphouding: Slapen op je rug kan snurken verergeren, dus probeer op je zij te slapen.
 3. Vermijd Alcohol en Kalmerende Middelen: Beperk het gebruik van alcohol en kalmerende middelen, vooral voor het slapengaan.
 4. Houd de Slaapkamer Luchtvochtig: Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in de slaapkamer te verhogen en de slijmvliezen in de keel te beschermen tegen uitdroging.
 5. Nasale Decongestiva: Als een verstopte neus een probleem is, overweeg dan het gebruik van nasale decongestiva om de luchtstroom te verbeteren.
 6. Anti-snurk Apparaten: Er zijn verschillende anti-snurk apparaten beschikbaar, zoals neusspreiders, kinbanden en speciale kussens, die kunnen helpen om snurken te verminderen.
 7. Overweeg Medische Hulp: Als snurken en keelpijn aanhouden en ernstig zijn, overweeg dan om met een arts of een slaapspecialist te praten. Ze kunnen onderliggende medische aandoeningen uitsluiten en behandelingsopties bieden.

Conclusie

Snurken en de resulterende keelpijn kunnen hinderlijk zijn voor zowel de snurker als degenen in de omgeving. Het is belangrijk om de oorzaken van snurken te begrijpen en stappen te ondernemen om verlichting te vinden. Met de juiste aanpak en levensstijlaanpassingen kun je de frequentie en intensiteit van snurken verminderen, waardoor je slaap en keelcomfort verbeteren.