Het is vrij normaal dat baby's op verschillende momenten in hun ontwikkeling slaapproblemen kunnen ervaren, zelfs als ze eerder goed sliepen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een 7 maanden oude baby ineens slechter slaapt. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken en tips om te helpen:

1. Groei en Ontwikkeling

Rond de leeftijd van 7 maanden ondergaan baby's vaak fysieke en mentale ontwikkelingen, zoals het leren kruipen of zitten. Deze veranderingen kunnen hun slaappatroon verstoren, omdat ze 's nachts misschien willen oefenen of hun nieuwe vaardigheden proberen.

Tip: Zorg voor voldoende gelegenheid voor activiteit en spel overdag, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Moedig ze aan om nieuwe vaardigheden overdag te oefenen in plaats van 's nachts.

2. Slaapregressie

Rond de leeftijd van 6-8 maanden kunnen baby's een slaapregressie doormaken, wat leidt tot tijdelijke slaapproblemen. Dit kan te wijten zijn aan veranderende slaappatronen en onrustige dromen.

Tip: Blijf geduldig en volg een consistente slaaproutine om ze te helpen zich veilig en comfortabel te voelen.

3. Mijlpaal in Voeding

Als je begonnen bent met het introduceren van vast voedsel voor je baby, kunnen spijsverteringsproblemen 's nachts leiden tot ongemak of wakker worden.

Tip: Overweeg de voedingstijden van je baby en zorg ervoor dat je baby voldoende tijd heeft om voedsel te verteren voordat hij naar bed gaat.

4. Veranderende Slaapbehoeften

Baby's hebben verschillende slaapbehoeften naarmate ze groeien. Het kan zijn dat je baby minder slaap nodig heeft dan voorheen, wat leidt tot kortere dutjes of vaker wakker worden 's nachts.

Tip: Pas je slaapschema aan op de behoeften van je baby en zorg voor een rustige en comfortabele slaapomgeving.

5. Separatieangst

Op deze leeftijd ontwikkelen baby's vaak separatieangst, wat kan leiden tot huilen en onrust als ze zich gescheiden voelen van hun ouders.

Tip: Moedig een gevoel van veiligheid en geruststelling aan door een vaste slaaproutine en knuffelmomenten voor het slapengaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat slaapproblemen bij baby's vaak tijdelijk zijn en dat ze met de tijd kunnen verbeteren. Als je echter ernstige slaapproblemen of zorgen hebt over het slaappatroon van je baby, raadpleeg dan een kinderarts voor advies en begeleiding.