Slapen met daglenzen is een onderwerp dat sommige lensdragers bezighoudt, vooral als ze na een lange dag vermoeid thuiskomen. Het kan verleidelijk zijn om je lenzen in te houden om jezelf het gedoe van het verwijderen en reinigen te besparen. Echter, voordat je besluit om met daglenzen te slapen, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden.

Wat zijn Daglenzen?

Daglenzen, zoals de naam al aangeeft, zijn contactlenzen die bedoeld zijn om gedurende één dag te dragen en daarna weg te gooien. Ze zijn ontworpen om comfortabel te zijn, gemakkelijk in gebruik en bieden een helder zicht zonder dat je je zorgen hoeft te maken over lensverzorging, opslag of reiniging.

Is Slapen met Daglenzen Veilig?

Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om met daglenzen te slapen, tenzij je specifieke lenzen hebt die zijn goedgekeurd voor verlengd dragen. Hier zijn enkele redenen waarom slapen met daglenzen meestal wordt afgeraden:

1. Ademhaling voor het oog: De cornea (hoornvlies) heeft zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je je ogen sluit tijdens het slapen, krijgt het hoornvlies minder zuurstof dan wanneer je wakker bent. Daglenzen zijn over het algemeen ontworpen voor dagelijks gebruik en kunnen niet voldoende zuurstofdoorlaatbaarheid bieden voor 's nachts dragen.

2. Verhoogd risico op infectie: Slapen met contactlenzen kan het risico op ooginfecties vergroten, omdat bacteriën en andere micro-organismen zich gemakkelijker kunnen ophopen op het lensoppervlak, vooral wanneer je ogen gesloten zijn.

3. Oncomfortabel gevoel: Slapen met lenzen kan leiden tot droge ogen, jeuk en ongemak. Je ogen kunnen ge´rriteerd raken als de lenzen 's nachts in contact komen met je oogleden.

Wanneer is Slapen met Lenzen wel Aanvaardbaar?

In sommige gevallen kan het slapen met lenzen wel aanvaardbaar zijn, maar alleen als je contactlenzen hebt die specifiek zijn goedgekeurd voor verlengd dragen. Deze lenzen zijn ontworpen om zuurstof door te laten en hebben een lagere kans op ooginfecties.

Als je overweegt om met lenzen te slapen, overleg dan altijd met je oogarts of optometrist. Zij kunnen je adviseren over welk type lenzen het meest geschikt is voor jouw ogen en levensstijl.

Conclusie

Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om met daglenzen te slapen, tenzij je specifieke lenzen hebt die zijn goedgekeurd voor verlengd dragen. Het dragen van lenzen tijdens de slaap kan risico's met zich meebrengen, waaronder verminderde zuurstofvoorziening voor het hoornvlies en een verhoogd risico op infecties. Het is het beste om de aanbevelingen van je oogarts of optometrist te volgen en je lenzen volgens de voorgeschreven richtlijnen te dragen en te verzorgen. Veiligheid en ooggezondheid moeten altijd voorop staan.