Pasen is een christelijke feestdag die de opstanding van Jezus Christus uit de dood viert. Het is een van de belangrijkste religieuze feesten in het christendom en wordt wereldwijd gevierd. De datum van Pasen varieert elk jaar omdat het is gebaseerd op de maancyclus en de lente-equinox, maar meestal valt het ergens tussen eind maart en eind april.

Opstanding van Jezus

Pasen herdenkt volgens het christendom de opstanding van Jezus Christus op de derde dag na zijn kruisiging, zoals beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel.

Kruisiging en Goede Vrijdag

De week voorafgaand aan Pasen staat bekend als de Heilige Week en omvat gebeurtenissen zoals de kruisiging van Jezus op Goede Vrijdag, de dag waarop christenen zijn lijden en dood herdenken.

Pasen is ook verbonden met symbolen zoals paaseieren, paashazen en lentebloemen, die vaak worden geassocieerd met vernieuwing en wedergeboorte.

Voor veel mensen is Pasen niet alleen een religieuze viering, maar ook een tijd om samen te komen met familie en vrienden, eieren te versieren, paasmanden te vullen en speciale maaltijden te delen.

Kortom, Pasen is een belangrijk moment in het christendom dat de opstanding van Jezus Christus markeert en tegelijkertijd een gelegenheid biedt voor culturele en sociale vieringen.