Het kiezen van het juiste bed is essentieel voor een goede nachtrust en comfortabele nachtrust. Verschillende bedsoorten hebben verschillende afmetingen, en het is belangrijk om te weten welke afmetingen het beste bij jouw behoeften en de beschikbare ruimte passen. In deze tekst zullen we de meest voorkomende bedmaten per bedsoort bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het selecteren van jouw perfecte bed.

Eenpersoonsbedden

Een eenpersoonsbed, ook wel bekend als een eenpersoonsmatras, is een uitstekende keuze voor individuen die alleen slapen of voor kinderen. Hier zijn de meest voorkomende afmetingen voor een eenpersoonsbed:

 • 90 x 200 cm: Dit is de standaardafmeting voor een eenpersoonsbed in veel landen. Het biedt voldoende ruimte voor één persoon om comfortabel te slapen.
 • 80 x 190 cm: Een iets smallere en kortere optie, geschikt voor kleinere slaapkamers of voor kinderen.

Tweepersoonsbedden

Tweepersoonsbedden bieden meer ruimte voor een stel of individuen die graag wat extra ruimte willen tijdens het slapen. Hier zijn de meest voorkomende afmetingen voor tweepersoonsbedden:

 • 140 x 200 cm: Dit wordt vaak aangeduid als een standaard tweepersoonsbed en biedt voldoende ruimte voor twee personen om dicht bij elkaar te slapen.
 • 160 x 200 cm: Ook bekend als een queensize bed, dit biedt extra breedte voor meer comfort.
 • 180 x 200 cm: Een kingsize bed, de ruimste optie voor koppels die graag wat extra ruimte hebben om te bewegen.

Twijfelaars

Een twijfelaar is een bed dat tussen een eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed in zit en biedt meer ruimte dan een eenpersoonsbed maar minder dan een tweepersoonsbed. De meest voorkomende afmeting voor een twijfelaar is:

 • 120 x 200 cm: Dit biedt een royale ruimte voor één persoon en kan ook geschikt zijn voor koppels die graag wat knusser slapen.

Kinderbedden

Kinderbedden zijn meestal kleiner dan standaard eenpersoons- of twijfelaarsbedden en zijn ontworpen met de behoeften van kinderen in gedachten. Hier zijn de meest voorkomende afmetingen voor kinderbedden:

 • 70 x 140 cm: Dit is een standaardafmeting voor babybedjes en peuterbedden.
 • 90 x 190 cm: Een iets grotere optie die geschikt is voor oudere kinderen en tieners.

Opklapbedden

Opklapbedden, ook wel bekend als inklapbare bedden of Murphy-bedden, zijn handige oplossingen voor kleine ruimtes waar flexibiliteit vereist is. De afmetingen van opklapbedden kunnen variëren, afhankelijk van het merk en het model. Ze kunnen echter meestal worden aangepast aan de beschikbare ruimte.

Belangrijke Overwegingen

Bij het kiezen van een bed zijn er enkele belangrijke overwegingen naast de afmetingen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Room Layout: Meet de beschikbare ruimte in je slaapkamer en zorg ervoor dat het bed goed past zonder de circulatie te belemmeren.
 • Slaapgewoonten: Overweeg je slaapgewoonten en of je extra ruimte nodig hebt om comfortabel te slapen.
 • Aantal Gebruikers: Als je een tweepersoonsbed overweegt, denk dan aan het aantal gebruikers en hun slaapvoorkeuren.
 • Matraskeuze: Kies een matras van goede kwaliteit die past bij het formaat van het bed en jouw comfortbehoeften.

Het kiezen van het juiste bed met de juiste afmetingen is van groot belang voor een goede nachtrust. Overweeg je persoonlijke behoeften, ruimte en slaapgewoonten bij het maken van je beslissing. Of je nu een eenpersoonsbed, een tweepersoonsbed, een twijfelaar of een kinderbed zoekt, er is een perfecte optie voor jouw slaapkamer.

Neem de tijd om te meten en te vergelijken voordat je jouw definitieve keuze maakt, en geniet van de comfortabele nachtrust die jouw nieuwe bed zal bieden.